logo

 

© vvdc

updated 10.12.07

... Embudu Island

Onlangs ondernam één van onze leden een reis naar de Malediven, meer bepaald naar Embudu Island.
Een verslag.

ebudumalediven.jpg (21KB) Velen spreken erover, sommigen dromen ervan en enkele zijn er al geweest (en dromen er nog steeds van). Zoals sommigen zullen zeggen betreft het hier een duikbestemming voor 'salonduikers'. Diegenen die er geweest zijn hebben hier geen last van. Het is een duikbestemming anders dan anders en wel om volgende reden. Je hangt in je hangmat van je eigen bungalow rustig een drankje te nuttigen en dit op een eiland dat niet groter is dan een zakdoek (op vijf minuten is men het eiland rond). Geen lawaaierige toeristen of irritante verkopers van snuisterijen in de buurt. Zwoele warmte (warm en niet te warm), zalig briesje en dit onder de palmbomen.

Als men dan toch beslist om uit zijn hangmat te komen en richting zee te gaan, moet men eerst over een strook van 10 meter spierwit zand "zwoegen" (blootvoets; iedereen loopt trouwens de hele dag op zijn blote voeten), nog eens 10 meter en dit in de blakende zon, voor men aan het water komt. Insider tip: een karafje koud water uit de bungalow om te mengen met het warme zeewater alvorens erin te stappen, het temperatuursverschil je weet wel,....

planmaldeiven.gif Nu wat over het duiken. Men kan gewoonweg duiken vanaf de kant op het huisrif. Gewoon even aanmelden, fles op de rug en "dive". Na zo'n dertig meter ondiep water te hebben getrotseerd, komt men aan de rand van het rif. Onder ons staat een koraalmuur van 30 à 40 meter diep, zichtbaarheid tussen 30 en 80 meter. Gezien het eiland en dus ook het rif vrij afgelegen ligt en de omringende wateren diep zijn is de onderwaterwereld enorm gevarieerd en groots.

Tijdens één van de duiken op het huisrif werden wij opgeschrikt door een murene die (overdag) tussen ons en het rif kwam gezwommen. Wij draaiden mee met de murene toen langs achter een kleine wittip haai ons passeerde en dit terwijl op hetzelfde moment boven ons een schildpad voorbijkwam. En dit allemaal op 30 seconden tijd, believe it or not.

Bootduiken worden eveneens vanop dit eiland alsook vanop andere eilanden georganiseerd. Duikplaatsen zijn Patatoe rif, The Wall, Fuselier rif, Embudu finolhu en Embudu corner. De twee laatste duikplaatsen liggen in de Embudu channel, volgens kenners één van de mooiste duikplaatsen ter wereld.

De Embudu corner duik was één van de meest indrukwekkendste. Men zakt snel, tot -30m, in het blauw met de bedoeling om onmiddelijk op een platform terecht te komen, aan de rand van het Embudu kanaal. De stroming op deze plaats is enorm (duikbril werd haast van gezicht getrokken). Daar staat wel tegenover dat je aan de rand van het platform enorm veel haaien kan zien en dit van heel kort bij. Deze haaien, op het moment van onze duik ongeveer 15 (wittip en grijze haaien), lijken precies op wielrenners. Ze hangen achter elkaar tegen de stroming in te zwemmen; met de regelmaat van de klok laat de eerste haai zich naar achteren drijven en sluit daar opnieuw aan bij het peleton. Eenmaal men genoeg haaien heeft gezien, laat men zich 'driften' en geniet men verder van een grote variatie aan koraal en vissen zoals steenvissen, roggen, lionfish, slakken en nog veel meer.

Eenmaal terug op het eiland legt men zich dan opnieuw in zijn hangmat met een drankje, wachtend op de volgende duik.

Een salonduiker