logo

 

© vvdc

updated 10.12.07

... Marseille

Van 17 tot 20 september '99 brachten we met de club een bezoek aan Marseille.
Het verslag van Mireille werpt licht op de gebeurtenissen.

vieuxport.jpg (11KB)
De oude haven van Marseille

marseille1.gifIk moet zeggen dat, voor deze reis, het idee aan een hoop schroot onder water me niet veel aantrok. Doch vastbesloten om dit vooroordeel persoonlijk te onderzoeken, trok ik samen met Filip, Eddy, Anne, Christian, Alberto en Johnny per Vito naar Marseille. Het vertrek op donderdagavond kende wat vertraging daar de ontspanners van Johnny en mij nog niet uit onderhoud waren vrijgegeven.

Eens dit probleem was opgelost en alle 7 passagiers + duikmateriaal in de gehuurde luxeminibus hadden plaatsgenomen reden we in een gesmeerd tempo zuidwaarts. Het nachtelijk rijden langs de autoroute met wisselende chauffeur verliep sans problème en bij het ochtendgloren konden we reeds croissants eten aan de Vieux Port de Marseille. Na het inchecken in hotel IBIS zochten we de waterkant en meer bepaald het duikcentrum OCEAN 4 op. Daar maakten we kennis met Chris, de man die ons naar de wrakken zou loodsen.

Ondertussen werd het steeds later, maar ons geduld werd beloond toen we ons materiaal op de zodiac mochten laden en we even later op weg waren naar "LE LIBAN". Eénmaal kopje onder kon ik begrijpen waarom sommige duikers begeesterd zijn van het wrakduiken, een wrak spreekt tot de verbeelding, stimuleert de speurzin en geeft een extra dimensie aan de zeebodem. We kregen een geel-rood schouwspel van begroeide structuren te zien, vergane glorie dat een tweede, kleurrijk leven krijgt in de tuin van Neptunus.

De volgende dag bezochten we twee andere wrakken in de buurt: de "CHAOUEN" en "LE DALTON" met middagpauze op het vuurtoren-eiland. Elke duik gaf een spektakel aan fauna en flora: gorgonen, zacht koraal, inktvis, schorpioenvis, ... Ook aan wal was het tof. We aten in de plaatselijke resto's, gewoon afgaand op het gevoel... en zo vonden we natuurlijk ook de beste drinkgelegenheden uit de buurt: "LE FLINT" en "THE RED LION".

De weergoden hadden we aanvankelijk met ons, maar het heerlijk zonnig weertje veranderde zondag in een heuse storm, waardoor onze geplande nachtduik in het (regen)-water viel.

Ook van motorpech bleven we niet gespaard en de zodiac maakte op een bepaald moment zoveel water dat we er bijna een wrak bijhadden. Door de zware zee kregen we een ritje volgens de beste kermisattractie bovenop... een ware proef voor zeeziekgevoelige zielen. Na een laatste bezoek aan "LE DALTON" op maandagochtend reden we huiswaarts.

De Middellandse Zee en zijn wrakken zijn zeker de moeite waard... of... hoe een lang week-end een heerlijk vakantiegevoel kan geven... of wij zeggen geen vaarwel maar tot volgende keer.

Mireille

Met dank aan de redactie van BUDDY-LINE, periodiek van de VVDC en de toeristische dienst van de stad Marseille voor de foto en het logo