logo

 

© vvdc

updated 10.12.07

... Safaga Egypte 6/10/2002-13/10/2002

Op 6 oktober 2002 was het weer eens zo ver : een heerlijke weekje duiken in Egypte. We hadden Safaga gekozen vooral omwille van de gunstige ligging (Zuidenlijk) en ver van alle «Hurgada toestanden».

Meteen bij aankomst werd ons duidelijk waarom «Club Mistral» ( windsurfclub) hier zijn tenten had opgeslagen : de wind. We hebben ons moeten plooien naar dit haast dagelijks natuurfenomeen, want teveel wind betekende soms dat je de verre riffen niet aan kon doen en ja. «onze» Salem Express (wrak) hebben we dus op onze buik mogen schrijven, ... Maar niet getreurd de andere duiken waren adembenemend.

pa060001.jpgWe hadden telkens een schitterend zicht, haast ongeschonden koraal, prachtige visjes (alle kleuren van de regenboog), schildpadden, murenen, lionfish, trunk, sorpionfish, ... dit alles badend in een watertje van 28°...
Egypte is sinds een paar jaar vrij streng inzake duikdieptes (op papier tenminste, ...) : de aangewezen diepte is maximum 30 meter, ze willen ook niet dat er deco duiken worden gedaan. No «prob» voor ons. Tussen de 5 meter en de 30 meter zie je meestal de mooiste koralen en kan je zonder duiklamp de meeste kleuren nog onderscheiden dus waarom het dieper zoeken tenzij voor de kick en om het nadien in je boekje te kunnen schrijven, ...

pa060002.jpgAnyway, de mooiste plekjes blijven voor mij : Panorama Reef en Shab Kefan (letterlijk vertaald : «kerkhof» ... - een aantal duikers zouden hier de wegen van de eeuwige jachtvelden hebben bewandeld - dit is een drop off van 500 meter ...

De vaartijden voor deze verder gelegen riffen bedroegen zo'n 1.30 uur. We hadden het voordeel dat ons hotel, met duikclub, een eigen aanlegsteiger had met een 3 tal boten zodat je gewoon van je bungalow naar de boot kon stappen. Geen tijdsverlies dus. Qua duikploegen was je steeds aangewezen op een buddy - dus ook hier geen «kuddeduiken».

Carltje was wel wat minder fortuinlijk qua duiken : na 2 dagen had hij erge oorpijn wat hem voor de verdere dagen helaas tot snorkelen verplichtte.

pa060003.jpgHet oordje Safaga, dat de meesten zich misschien herinneren van onze tocht naar Marsa Alam, stelt niet veel voor : een typisch Egyptich stadje met kramen, barakken, stof en aan waterpijpen lurkenden mannen, je zou bijna geloven dat er in Safaga geen vrouwen wonen, ...

Door de jaren heen hebben we het geluk gehad om verschillende duikregio's aan te kunnen doen en het is echt opvallend dat hoe zuidelijker je gaat hoe mooier de duiken worden en hoe beter de zichtbaarheid.

Naast het duiken was onze «Woestijn barbecue», georganiseerd door de duikclub, één van onze andere speciale ervaringen tijdens deze reis.
Met mijn gedachten gesteld op hetgeen ik al eerder had gezien en meegemaakt op andere bestemmingen verwachtte ik mij voor deze uitstapt aan een kudde toeristen, folkloristische toestanden en slecht eten, ... allée ne echte «atrappe touriste»...

Niets was minder waar, na een tocht van zo'n 45 minuten rijden, verlieten we de hoofdweg om de bergwoestijn in te trekken. Na zo'n 15 minuten door het stof racen (ze rijden daar nog altijd gelijk zotten, ...) stopte de chauffeur de minibus en daar stonden we dan : pikkedonker, in de middle of nowhere, 360 graden rondom ons enkel de contouren van bergen en boven ons de meest prachtige sterrenhemel.

Slik, dit was wel een zeer ongelooflijke mooie plaats - mijlenver van de «bewoonde» wereld, lawaai en mensen.

Daar stonden we dan met ons 15-en. Onze gids had 3 «plastieken» tapijten meegebracht. Dus ging iedereen gewoon op de grond liggen en hebben we de hele avond zitten turen naar het sterrenschouwspel boven ons hoofd.

Na zo'n 30 minuten kwam «de catering» in minibus aangereden en hebben we ons onder het sterrelicht tegoed gedaan aan een heerlijke BBQ.

Conclusie : Egypte is en blijft een fantastische duikbestemming. Kat en co