logo

 

© vvdc

updated 10.12.07

Duikreis Malta 4-10-03 tot 12-10-03

Onze eerste duikdag (maandag) worden we opgepikt aan het Bugibba Hotel Complex te Bugibba (een vakantieoord gelegen aan de oostkust van het eiland Malta in de Middellandse zee). We zijn met 9 duikers allen van onze duikclub en we worden door 2 pick-ups naar het duikcentrum gebracht, dat zich op 30 minuten noordelijk van ons hotel bevindt.

We hadden Malta gekozen omwille van eens iets anders dan Egypte en dat qua prijs nog redelijk is voor een clubreis.

De eerste dag wordt onze groep duikers (martin, samantha, luc, katuska, carl, johnny, mireille, francis, mike) opgepikt aan het Bugibba hotel, gelegen in het stadje Bugibba aan de oostkust van Malta.

Twee pick-ups brengen ons op 30 minuten naar het duikcentrum AQUAVENTURE, gelegen in een rustige baai in het noordoosten van Malta. Aquaventure (http://www.aquaventuremalta.com) is één van de PADI 5* gold palm ressorts en volgens onze begeleiders zelfs één van de 3 grootste op Malta. Onze begeleiders zijn John, padi diveinstructor en Pete, padi divemaster, beiden uit het Verenigd Koninkrijk (UK) afkomstig. Toegekomen op het duikressort, gelegen aan de waterzijde van het MELLIEHA BAY HOTEL, worden we opgewacht door Ian, de manager die ons een korte briefing geeft. We moeten een formulier invullen, onze CMAS kaartjes en duikboekjes worden afgegeven en gecontroleerd (laatste medische keuring OK ?). Iedereen krijgt een plastieken bak waarin alle duikspullen geplaatst kunnen worden. De bakken worden ingeladen in de 2 trucks en we vertrekken richting 1ste duikplaats MARFA POINT, dat zich op 5 minuutjes van de duikbasis bevindt. Alle waardevolle zaken (camera, geld, ...) worden in het duikcentrum achter gelaten, want anders zou dit gestolen kunnen worden op de duikplaats.

De truks houden halt op een parking net naast de vertrekplaats van de overzetboot naar Gozo. We maken ons klaar en krijgen een briefing van John. Er wordt in 1 groep gedoken, John voorop (met de pet op) en Pete achteraan. In het water gaan is eenvoudig en we laten ons allen samen naar de bodem zakken op enkele meters diepte. We palmen, John voorop het hoekje om alwaar zich een beeldje van een Madonna bevindt in een nis. Dit is de duikplaats CIRKEWWA MADONNA. Vijf minuten verder komen we aan op een ijzeren staketsel onder water. Daar is blijkbaar het ogenblik aangebroken om rechtsomkeer te maken. Ik heb nog 140 bar op mijn fles van 12 liter en beslis in een iets grotere boog terug te palmen. In het ondiepe gedeelte teruggekomen hangen we nog wat rond. Plotseling voel ik iemand aan 1 van mijn palmen trekken. Het is onze groeps-hekkesluiter Pete die me te kennen geeft om terug te keren naar de vertrekplaats. Ik hang nog wat rond in de beginnersbaai om na 40 minuten de duik te beëindigen.

We begeven ons terug naar de parking waar we onze duikspullen terug in de plastieken bak stoppen. We rijden terug naar het duikcentrum alwaar we al het materiaal uitspoelenen te drogen hangen. Ian vraagt waar we wensen te duiken, zodanig dat hij zijn planning kan maken. Ik neem een boek dat in de duikshop ligt en begin te bladeren. Grosso-modo zijn er 4 goede duikgebieden, namelijk het noordelijk gedeelte van Malta (waar we zonet gedoken hadden op Marfa point), het zuidwestelijk gedeelte van Malta en het noorden en zuidwestelijk gedeelte van Gozo. Elk van deze gebieden telt een 10-tal duikplaatsen, de ene al wat beter dan de andere, volgens het desbetreffend boek. Na wat geblader in de verschillende duikboeken en overleg met Ian plannen we een aantal duiken die ons interessant lijken op Malta en Gozo, namelijk AHRAX POINT, de sleepboot ROZI, GHAR LAPSI, het wrak UM EL FAROUD en de nabijgelegen BLUE GROTTO, een boottocht naar het eilandje COMINO, en een trip naar GOZO waar we THE BLUE HOLE AND THE CHIMNEY en CORAL CAVE zullen doen. Andere interessante duikplaatsen volgens het duikboek dat ik daar gelezen heb, zijn denk ik CROCODILE ROCK, FUNGUS ROCK (alleen met de boot), SANDIMITRI POINT, TWIN ARCHES, REQQA POINT en THE BLUE DOME en CATHEDRAL CAVE.

Voor de namiddag duik rijden we opnieuw richting Marfa point (naar dezelfde parking) voor de duikplaats 'CIRKEWWA ARCH'. We krijgen een briefing van Pete. Ik vraag aan Pete of het mogelijk is om ons enkel de weg te tonen naar de ARCH en dat we nadien wel zelfstandig terug zouden komen. Niet nodig om in 'one-group' te duiken. We hebben tenslotte ervaring genoeg qua duiken. No problem. We gaan nu 50m verder te water dan de eerste duik. De zee is al wat wilder geworden. Blijkbaar zijn we nu ter hoogte van het ijzeren staketsel (waar we rechtsomkeer gemaakt hebben bij onze 1ste duik). We palmen onder leiding van John opnieuw noordwaarts, we gaan door een tunneltje en wat verder komen we dan aan op de arch op een diepte van 20m. Dit is een grote stenen boog waar je over en onder kunt zwemmen. Na 20 minuutjes is het tijd om terug te keren, want we moeten eruit daar waar we onze 1ste duik in de voormiddag begonnen zijn. Om de terugweg van de eerste duik niet nog eens opnieuw over te doen, beslis ik met mijn duikploeg richting west te gaan waar het iets dieper is. Na een paar minuutjes draaien we ook richting zuid. In de verte zien we plotseling de sleepboot ROZI liggen. We palmen ernaar toe maar beslissen toch terug te keren want onze fles staat half.

Tweede duikdag worden we terug opgehaald aan het hotel door John en Pete. Bij de duikbasis aangekomen vertelt Ian me dat we omwille van de 'Maltese Regulations' in 'one-group' moeten duiken. Geen discussie mogelijk.

Volgende duik is op de in 1991 afgezonken sleepboot ROZI, en we rijden terug naar de onze ondertussen vertrouwde parking aan Marfa point. In one-group duiken we naar de ROZI, alwaar we wat rondneuzen en na een half uurtje keren we terug naar de ons ondertussen vertrouwde duikstekje op Marfa point. Terug naar de duikbasis.

Volgende duik is op de HMS Maori, aan de voet van fort ST-ELMO in Valletta (de hoofdstad van Malta). Ben wel een beetje verwonderd, want deze duik was niet afgesproken. Het leek me maar een saaie bedoening te zijn op een stuk wrak op 15m te gaan duiken. Allen daarheen en daar aangekomen bevinden we ons in een baaitje van de haven aan de achterzijde van fort St-Elmo. Het baaitje was bezaaid met allerhande huishoudelijk afval. Met ietwat tegenzin doen we onze duikspullen aan en gaan te water. Het wrak van de HMS Maori bevindt zich op 10 minuutjes palmen op 15m diepte. Uit het water gaan is niet eenvoudig. Terug op de duikbasis (onderweg pizza gekocht) bekijken we met Ian het programma voor de volgende dagen. Er wordt voor de volgende dag storm verwacht tegen de avond en we beslissen naar Comino te gaan. Dit ligt het meest beschermd van de noordoosten wind waardoor Gozo of andere duikplaatsen niet kunnen aangedaan worden.

Dag 3: met een lokaal bootje vertrekken we vanuit de duikbasis richting Comino. Nadat we uit de baai gevaren zijn wordt de zee al wat wilder en nadat we het noordelijk AHRAX point voorbij zijn belanden we in de kanaalzone tussen Gozo en Comino. Er staan hoge golven en we worden regelmatig overspoeld door een golf wat altijd heel leuk is. We ankeren in een rustig baaitje aan de oostkant van Comino. Dit zijn de COMINO CAVES. We duiken doorheen een grot. Tweede duik doen we op dezelfde plek maar richting zuid nu. We palmen doorheen een aantal kloven en grotjes. Op het einde van het parcours bevinden we ons in een grote ondiepe grot die de moeite waard is eens boven water te bekijken.

Terug met de boot naar de duikbasis, alwaar ik opnieuw bij Ian wordt geroepen met de vraag om geen gevaarlijke voorwaartse koprollen meer te doen. De volgende duiken worden vastgelegd. Door het winderige weer is duiken op Gozo onmogelijk. De vierde duikdag plannen we naar het wrak UM EL FAROUD, vrijdag zullen we niet duiken en zaterdag wordt het Gozo. In principe zouden de weersomstandigheden dan beter zijn.

Dag 4: vertrek naar UM EL FAROUD via hobbelige weg. We komen toe in het plaatsje Wied Iz-Zurrieq waar het krioelt van de duikers. We parkeren ergens in een straatje waar een groep lokale dames een soort bingo aan het spelen is. De HMS Um el Faroud is een groot vrachtschip (+/- 100m) dat in 1998 werd afgezonken op een diepte van 25m bovendeks en 36m aan de schroef. Vrij impressionant hoewel de zichtbaarheid niet optimaal was.

Tweede duik doen we aan de rechter kant als je de inham uitpalmt. Er is daar een grotje op 20m waar je jezelf kunt inwurmen en onderaan terug kunt uitzwemmen. Door het vele stof kunnen er echter maar een paar de grot betreden.

Dag 5: Gozo. We nemen de overzetboot naar Gozo, die ons na een 25-tal minuutjes overbrengt naar Gozo (eilandje met ongeveer 400.000 inwoners). Na nog een 20 minuten rijden komen we aan op de duikplaats THE BLUE HOLE. Na een eindje stappen kom je aan een groot gat van ongeveer 15m diameter waar je te water gaat en je laat zakken. Op een diepte van 15m zwem je dan de open zee in doorheen een grote holte. Diepte van de duikplaats ongeveer 65m. Er is al wat meer leven te zien dan op de vorige duikplaatsen, onder andere langoest. De 2de duik is voorzien op min of meer dezelfde plek. Hiervoor gaan we eerst naar de INLAND SEA, wat op een meertje gelijkt, omgeven door steile rotswanden (een beetje VODELEE achtig). We begeven ons te water en doorheen een spleet in de rotwand kom je terecht in open zee. Door gebrek aan tijd maken we een kort duikje. Er zijn namelijk een aantal 'NAVY' duikers meegekomen, die absoluut op tijd terug moeten zijn op hun boot. Door de korte tussentijd van 1 uur tussen deze 2 duiken moet ik nogal wat trappen maken.

Algemene info: diepte meeste duikplaatsen op Malta (voor wat betreft kantduiken) eerder gering 20 tot 30m. Op Gozo 45 tot 60m en meer en tevens drop-offs. Zichtbaarheid goed tot zeer goed (40m en meer) naargelang het weer. Fauna-flora eerder beperkt en klein.

Munt : Maltese Lire 1 LM (of MTL) ongeveer 2,34 EURO
Duikpack 10 kantduiken : rond de 180 EURO
Supplement Comino (boot) : 12 LM (2 duiken - normaal 13,5 LM)
Supplement Gozo (overzet) : 8 LM (2 duiken)
Duikcentrum AQUAVENTURE: http://www.aquaventuremalta.com

Conclusie: indien je wat ervaring hebt en je kent eventueel iemand die er al geweest is, is het misschien beter een wagen te huren en onafhankelijk te gaan duiken. Je moet wel een duikvergunning vragen en minstens 2* duiker zijn.

Denk dat het interessanter is op Gozo gelogeerd te zijn en van daaruit te duiken. Hier zijn de beste duikplaatsen te vinden en ben je ook iets afgezonderd van de nogal toeristische plekken op Malta.
Wat betreft Marfa Point (Rozi, Cirkewwa arch en Madonna) - dit kan op 2 duiken gemakkelijk gedaan worden.
HMS Maori is mijn inziens de verplaatsing naar Valletta niet echt waard. Je kan beter de stad en het fort van Valletta gaan bezoeken.
De Inland Sea en de Blue Hole zijn praktisch dezelfde duik, dus als je wat verscheidenheid wenst kan je beter de Inland Sea links laten liggen.

Johnny Adam

pa100027 pa100027 pa100027 pa100027 pa100027 pa100027 pa100027